Ortopedija

Poškodbe in degeneracija sklepnega hrustanca in kosti predstavljajo velik klinični in zdravstveni problem, ki za zdravstvo pomeni ogromne stroške. V zadnjih letih se je pri zdravljenju ortopedskih obolenj močno povečala uporaba celičnih terapij z mezenhimskimi matičnimi/stromalnimi celicami (MSC), ki lahko nadomestijo ali pa vsaj odložijo druge, bolj invazivne ali manj učinkovite metode zdravljenja (na primer vstavitev umetnega sklepa). Bolniki so prejeli tako lastne (avtologne) kot tuje (alogenske) celice.

ortopedija

INDIKACIJE

in znanstvena podlaga, ki utemeljuje uporabo celičnih terapij

Hrustančne lezije so omejene poškodbe hrustanca in spodaj ležeče kosti ali zgolj hrustanca, ki nastanejo zaradi poškodbe pri gibanju, športu ipd. Pojavljajo se tako pri mlajših kot pri starejših ljudeh in onemogočajo kakovostno gibanje, kar dokazano poslabša splošno zdravje posameznika.
Ker hrustanec ni ožiljen, ima omejen dostop do hranil, rastnih faktorjev in regenerativnih celic, zato se izredno počasi obnavlja. Poleg tega se zaradi poškodbe v sklepu razvije vnetje, ki še dodatno ovira celjenje tkiva. Če poškodba ni zdravljena, lezijo v najboljšem primeru prekrije vezivno tkivo, ki nima funkcije blaženja pritiskov in zato ob večjih obremenitvah povzroča bolečino.

Artroza ali obraba sklepa je degenerativno stanje, kjer sklep zaradi manjših poškodb in staranja preide v stanje sicer šibkega, vendar neprestanega vnetja.
Kronično vnetje onemogoča normalno regeneracijo tkiva, kar dolgoročno vodi do neustrezne funkcijske sposobnosti sklepa, ki se v primeru dolgotrajnega vnetja lahko zdravi le operativno z vstavitvijo umetnega sklepa.

Avaskularna nekroza glavice stegnenice se razvije kot posledica poškodb, dolgoletnega zdravljenja s steroidi ali drugih bolezenskih stanj. Predeli odmrle kosti in kostnega mozga lahko segajo do sklepnega hrustanca. Odmrla kost se lahko sesede, kar privede do okvare celotne glavice kolka. Zdravljenje je možno z zahtevnimi operativnimi posegi.

Celjenje kosti po zlomih je dolgotrajen proces. V nekaterih primerih (5–10 % bolnikov) pa se zlomljeni deli kosti sploh ne zarastejo, predvsem zaradi nezmožnosti tvorbe novega ožilja. Novo izgrajeno ožilje je nujno potrebno za rast nove kosti in le oba procesa hkrati pripeljeta do celjenja zloma.

Degeneracija medvretenčne ploščice in s tem povezane bolečine so ene najpogostejših težav, ki doletijo 60–80 % populacije vsaj enkrat v življenju. Vzrok za bolečino je lahko visoka koncentracija vnetnih mediatorjev, ki sodelujejo v nastanku razvoja bolečine, ali razpok fibroznega dela ploščice, ki v skrajnem primeru vodi v zdrs – hernijo.

Educellove rešitve na področju ortopedije

Educell je razvil inovativni postopek za pridobivanje velikega števila celic stromalne vaskularne frakcije (SVF) iz lipoaspirata. Postopek izolacije traja približno eno uro, pri tem pa pridobimo okoli 1–4 × 10^6 MMC v celični suspenziji, pripravljeni za injiciranje v prizadeti sklep. Injicirane celice zmanjšajo vnetje in bolečino ter prispevajo k regeneraciji poškodovanega tkiva.

Uporaba:
Osteoartritis: Za zdravljenje lokaliziranih hondralnih in osteohondralnih lezij ali osteoartritisa se AdipoART injicira neposredo v sklep.

ortopedija

ChondroART je Educellov prvi izdelek za celično terapijo, ki uporablja suspenzijo avtolognih hondrocitov za zdravljenje hrustančnih lezij. Skozi leta nenehnega razvoja se je izdelek ChondroART razvijal in izboljševal tako po učinkovitosti zdravljenja kot tehniki uporabe. Izdelek 4. generacije, imenovan ChondroART MSC, uporablja mezenhimske matične celice za zdravljenje osteohondralnih lezij. Celice pripravimo v zaprtem sistemu za ločevanje na kolonah. Celično suspenzijo nanesemo na biomimetični nosilec in vsadimo v hrustančno lezijo. Do danes je bilo z izdelki ChondroART zdravljenih več kot 500 bolnikov.

Uporaba:
Ortopedija: Izdelek ChondroART uporablja delež mezenhimskih matičnih celic v kombinaciji z biometričnim nosilcem, ki omogoča fiksacijo implantiranih celic na mestu hondralne/osteohondralne lezije. Za vsaditev celičnega nosilca je potrebna mini artrotomija.

ortopedija

DiscART je naš projekt, ki temelji na avtolognih elastičnih hondrocitih za zdravljenje degenerativne bolezni diska. Degeneracija diska je neizogiben proces staranja in glavni vzrok za bolečine v križu. Predklinična študija je vključevala šest novozelandskih belih kuncev in 16 ledvenih medvretenčnih ploščic (IVD), ki so bile histološko pregledane 6 mesecev po zdravljenju. Rezultati študije so pokazali, da so in vitro namnoženi avtologni hondrociti preživeli in sintentizirali hrustančni matriks v IVD, na mestu odstranjenega jedra pulpusa.

Uporaba:
Ortopedija: Zdravljenje degenerativne bolezni diska.

ortopedija