Medicinski pripomočki

NovaBone

Bioaktivni material za hitrejše celjenje kosti

NovaBone®  sintetičen osteostimulativen material. Dobavlja ga največja ameriška tkivna banka MusculoskeletalTransplantFoundation.

Značilnosti NovaBone®:

 • 100% sintetičen in varen material – sestavljen iz silicijevih, natrijevih, kalcijevih in fosfatnih oksidov, ki so gradniki naravne kostnine
 • Osteostimulativen material – spodbuja pospešeno tvorbo novega kostnega tkiva z aktivno stimulacijo proliferacije in diferenciacije osteoblastov
 • Osteokonduktiven material - deluje kot nosilec, na katerega se naselijo kostne celice, ki bodo tvorile novo kostno tkivo
 • Bioaktiven sintetičen material sposoben regeneracije nove kosti iz obstoječega kostnega tkiva
 • Optimalen material za polnitev kostnih poškodb – ni poškodb zaradi odvzema avtologne kostnine
 • Hitrost regeneracije kosti je enakovredna uporabi avtologne kosti
 • Popolna resorbilnost
 • Lokalni hemostatik
 • Enostavna uporaba
 • Različne oblike: granule, pasta in koščki

Prednosti NovaBone®:

 • Omogoči hitrejšo obnovo kosti v primerjavi z hidroksiapatitom
 • Manj bolečin za bolnika, ker ni potrebe po avtologni kostnini oz. zmanjša količino potrebne avtologne kosti v primeru večjih kostnih defektov
 • Ni nevarnosti prenosa okužb, ker je material popolnoma sintetičen

Indikacije:

 • Avgmentacije kosti
 • Zdravljenje obzobnih žepov
 • Dvig sinusov
 • Periimplantitis
 • Parodontalne indikacije
 • Ciste in tumorji
 • Apikotomije
 • Maksilo-facialne operacije
 • Poškodbe dolgih kosti (tibia, itd.)
 • Poškodbe acetabuluma
 • Stabilizacija vretenc
 • Artroplastika
 • Akutni zlomi dolgih kosti
NovaBone velikost kat. št.
Particulat (granulat) 2 cm3 770704
  5 cm3 770705
  10 cm3 770710
  15 cm3 770715
     
Putty (pasta) 2,5 cm3 770602
  5 cm3 770605
  10 cm3 770610
Putty (pasta) v brizgi 2,5 cm3 771602
  5 cm3 771605
  10 cm3 771610
     
Putty - CMF/Dental (pasta) 0,5 cm3 770600
  1 cm3 770601
Putty - CMF/Dental (pasta) 0,5 cm3 771600
  1 cm3 771601
     
Morsels (koščki) 5 cm3 770805
  10 cm3 770810
  15 cm3 770815
Morsels (koščki) v brizgi 10 cm3 (2-5 mm) 772810
  15 cm3 (2-5 mm) 772815
  10 cm3 (1-2 mm) 771810
  15 cm3 (1-2 mm) 771815

 

Neoligamenti

Neoligamenti so sintetični ligamenti, stkani iz poliesterskih niti. Lahko so splošni ali posebej prilagojeni specifičnim ortopedskim posegom. Da bi bil njihov način uporabe čim bolj prijazen do pacienta in operaterja, so jih razvili glede na priporočila vodilnih angleških kirurgov.

Uporaba Neoligamentov omogoča kirurgu pritrjevanje strganih koncev ligamenta. Po rekonstrukciji Neoligamenti prevzamejo mehansko oporo in hkrati delujejo kot nosilec za vraščanje mehkih tkiv, kar lahko vodi v popolno regeneracijo tkiva. Neoligamente odlikuje tudi manj invaziven in enostaven način pritrjevanja na kost.

Podjetje Neoligaments iz Anglije, je eden vodilnih proizvajalcev sintetičnih nadomestkov ligamentov na svetu, njihovi produkti pa so testirani v mnogih objavljenih kliničnih študijah in ponovljivo dajejo odlične rezultate. Splošni trakovi so narejeni tako, da se jih lahko uporabi pri različnih operativnih posegih. Za specifične ortopedske posege pa ponujamo različne sete za rekonstrukcijo.

Več o produktih v priponki.

Neoligaments

PRP

S trombociti obogatena plazma (PRP - Platelet Rich Plasma) je obetaven nov terapevtski pristop v regenerativni medicini. PRP je koncentriran pripravek trombocitov in različnih rastnih faktorjev, ki je pripravljen izključno iz vaše krvi.

Trombociti so celični fragmenti, ki poleg sposobnosti strjevanja krvi, zmanjšujejo vnetje in spodbujajo obnovo tkiv. Njihova „skrivnost“ je v tem, da so naravni vir protivnetnih in rastnih faktorjev. S uporabo PRP na naraven način pospešimo normalne procese zdravljenja. Zmanjšujemo vnetja ter spodbudimo regeneracijo tkiva.

Pri postopku pridobivanja PRP se bolniku odvzame manjši volumen periferne krvi. Kri se v posebnem medicinskem pripomočku centrifugira in koncentrira. Koncentrat trombocitov v plazmi se nato vbrizga na mesto poškodbe.

Postopek je hiter, relativno neboleč in cenovno ugoden. Je 99,9 % varen, saj ne povzroča alergijskih ali drugih imunoloških reakcij. PRP je popolnoma netoksičen in hipoalergen preparat . Preiskušen je bil že na milijonih pacientov. Za doseganje najboljših rezultatov je potrebno postopek v določenih v časovnih razmikih nekajkrat ponoviti.

PRP se uporablja na različnih področjih medicine, npr. v zobozdravstvu, ortopediji, oftalmologiji, dermatologiji in estetiki.

Zdravljenje s PRP ne spada med celične terapije. Končni PRP pripravek vsebuje močno povečano koncentracijo trombocitov (krvnih ploščic), ki jih ne uvrščamo med celice ampak med celične fragmente (delce). Trombociti nastanejo z razpadanjem velike krvne celice imenovane megakariocit na veliko število manjših celičnih fragmentov. Z vbrizganjem PRP tako lokalno povečamo koncentracijo rastnih faktorjev, ki  jih sprostijo trombociti in delujejo kot magnet za matične celice. S tem sprožimo naravni proces celjenja.

Epi-Guide

Epi-Guide bioresorbilna membrana

Epi-Guide membrana je namenjena klinični uporabi v parodontalni kirurgiji. Uporablja se jo kot dodatek pri regeneraciji kosti in parodontalnih podpornih tkiv.

Je sintetična, resorbilna, tridimenzionalna in troslojna membrana.

Edinstvena troslojna sestava membrane je zaščitena s patentno prijavo.  Zunanji sloj omogoča adsorbcijo krvi in pritrjevanje membrane na površino zoba. Obenem služi kot pregrada, ki preprečuje migracijo fibroblastov in epitelnih celic. Srednji sloj omogoča tvorjenje krvnega strdka ter posledično ožiljenje in nemoten pretok intersticijske tekočine. V pore se lahko naselijo fibroblasti, ki aktivno sodelujejo pri procesu celjenja. Tretji reliefni sloj, ki po vstavljanju meji na gingivo pa omogoča oz. izboljša nalaganje celic.

Epi-Guide membrano se po potrebi oblikuje s pomočjo škarij ali skalpela. Po stiku s krvjo postane bolj gibljiva in se enostavno prilagodi mestu poškodbe. V redkih primerih je za dodatno pritrjevanje  potrebno šivaje membrane na tkivo.

Struktura in integriteta membrane se ohranita več kot 6 tednov po implantaciji. Membrana se resorbira v 6 – 12 mesecih.

Biokompatibilnost:
Epi-Guide je resorbilen polimer iz D,D-L,L-polilaktične kisline, ki se razgradi v CO2 in H2O. Varnost polilaktične kisline (PLA) ima dokazano varnost v številnih toksikoloških študijah in vitro ter in vivo na živalskih modelih in ljudeh. Prav tako je PLA imunološko neaktivna snov.

Na voljo je v velikosti: 18 mm x 30 mm

Chondro-Gide

Chondro-Gide membrana je namenjena zdravljenju poškodovanega sklepnega hrustanca.

Chondro-Gide membrana sestoji iz prašičjega kolagena tipa I in kolagena tipa II. Patentiran proizvodni proces (Geistlich Pharma AG) zagotavlja dvoslojno strukturo membrane, s kompaktno in porozno stranjo.

Kolagen je glavni strukturni protein v vezivnem tkivu in pomembna komponenta sklepnega hrustanca. Kolagenska membrana predstavlja idealni nosilec za pritrjevanje in razraščanje celic, ki vodijo v nastanek novega hrustančnega tkiva.

Chondro-Gide membrana se v telesu s časom resorbira.

Strogo nadzorovana proizvodnja Chondro-Gide membrane zagotavlja najvišje varnostne standarde in odlično biokompatibilnost produkta. Chondro-Gide membrana se uspešno uporablja za zdravljenje sklepnega hrustanca že dolgo vrsto let.