Estetika

S celicami obogaten prenos maščobe (Cell assisted lipofilling)

Lepotni posegi na naraven (telesu lasten) način

V estetski kirurgiji so do nedavnega kraljevali umetni materiali – botoks, silikon, hialuronska kislina idr., v zadnjem času pa se čedalje več uporablja presaditev maščobe za pomlajevanje kože in za povečevanje volumna. Presajanje maščobe je bolj naravno, telo na lastno maščobo ne reagira (torej ni bojazni za alergijske reakcije), poleg tega je tudi izgled in otip takega tkiva bolj naraven. V maščobi so ujete tudi mezenhimske matične celice, ki pomlajujejo kožo, spodbujajo ostale celice k regeneraciji ter izločajo rastne faktorje, s katerimi usmerjajo pomlajevanje tkiva.

 

Kako lahko matične celice pomagajo

Glavna omejitev metode prenosa maščobe je v tem, da presajeno tkivo ni ožiljeno in ima zato omejen dostop do hranil in kisika. Klinično se to kaže preko tega, da po nekaj mesecih ostane le še približno 30-50 % presajenega tkiva, ki pa nato ostane dolgotrajno. Matične celice  in ostale celice v maščobi sicer imajo sposobnost ustvariti krvne žile in s tem ožiliti in prehraniti presajeno tkivo, a njihovo število ni dovolj veliko. Zato se maščobnemu tkivu, namenjenemu za presajanje, doda koncentrat matičnih celic izoliranih iz drugega dela maščobe. Tako dobimo maščobo, obogateno s celicami, ki ima boljše lastnosti, se hitreje ožili in se zato obdrži na mestu vsaditve v večjem volumnu.

S celicami obogatena maščoba vsebuje precej večje število mezenhimskih matičnih celic, kot sama maščoba, te pa umirjajo vnetje (manjše otekanje po posegu), spodbujajo tvorbo žil (prehranjevanje prenesenega tkiva), izločajo rastne faktorje (signalizacija ostalim celicam k pomlajevanju) ter se lahko (tokrat na pravem mestu) diferencirajo v maščobne celice s katerimi dodatno poveča volumen tkiva.

Ta metoda se uporablja za pomlajevanje obraza ter za povečevanje prsi in zadnjice.

Alopecija

Kaj je alopecija?

Androgena alopecija se lahko pojavi tako pri moških, kot tudi pri ženskah, kaže pa se z zmanjšanjem gostote las ter tanjšanjem las po celotni površini lasišča. Vzrok alopecije ni še natančno raziskan – nekateri ljudje imajo gensko zasnovo nagnjenja k alopeciji, vzrok je lahko tudi hud stres, pri ženskah pa nastane zaradi hormonskih sprememb (menopavza). Pri nekaterih pacientih je vzrok povsem nepoznan.

Za alopecijo ni znane terapije ali zdravila, zato navadno poskušajo bolezen zmanjševati s pomočjo injiciranja PRP (s trombociti bogata plazma) v bližino lasnih mešičkov. Pri nekaterih pacientih je takšno zdravljenje uspešno, pri drugih pa učinek ni dovolj očiten ali pa prihaja do izboljševanja stanja izredno počasi. V primeru teh pacientov potekajo preiskušanja z dodajanjem mezenhimskih matičnih celic, izoliranih iz njihovega lastnega maščobnega tkiva. Celični pripravek se injicira v lasišče na enak način kot poteka injiciranje PRP.

Kako lahko matične celice pomagajo?

Matične celice, ki izločajo rastne faktorje, lahko bolj dolgotrajno spodbujajo lasne mešičke k produkciji las, poleg tega pa zmanjšujejo morebitno kronično vnetje, ki prav tako lahko vzrok za pojav alopecije.

Potek zdravljenja

Zdravnik v kratkotrajnem posegu v lokalni anesteziji odvzame 40 ml (manj kot pol decilitra) maščobnega tkiva s pomočjo mini-liposukcije. Matične celice se nato izolirajo v postopku, ki traja nekoliko več kot eno uro. Pridobljena suspenzija celic se preko zelo tanke igle injicira po lasišču.