Dermatologija

Alopecija

Kaj je alopecija?

Androgena alopecija se lahko pojavi tako pri moških, kot tudi pri ženskah, kaže pa se z zmanjšanjem gostote las in s tanjšanjem las po celotni površini lasišča. Vzrok alopecije ni še natančno raziskan – nekateri ljudje imajo gensko zasnovo, ki je nagnjena k alopeciji, vzrok je lahko tudi hud stres, pri ženskah lahko nastane zaradi že zelo majhnih koncentracij moških hormonov, pri nekaterih pacientih pa je vzrok povsem nepoznan.

Za alopecijo ni znane terapije ali zdravila, zato navadno poskušajo bolezen zmanjševati s PRP (s trombociti bogato plazmo). Pri nekaterih pacientih tako zdravljenje deluje, pri drugih pa učinek ni dovolj velik ali pa gre izboljševanje stanja izredno počasi. Za take paciente sedaj preiskušajo aplikacijo mezenhimskih matičnih celic, izoliranih iz njihovega lastnega maščobnega tkiva. Celični pripravek se aplicira enako, kot PRP, torej z injiciranjem celične suspenzije razpršeno v lasišče.

Kako lahko matične celice pomagajo

Matične celice tako z rastnimi faktorji dolgotrajno spodbujajo lasne folikle k produkciji las, poleg tega pa zmanjšujejo morebitno vnetje, ki je tudi lahko vzrok samega pojava alopecije.

Potek zdravljenja

Zdravnik v kratkotrajnem posegu v lokalni anesteziji odvzame 40 ml (manj kot pol decilitra) maščobnega tkiva s pomočjo mini-liposukcije. Celice se nato izolirajo v postopku, ki traja nekoliko več kot eno uro. Pridobljena celična suspenzija se preko zelo tanke igle injicira v lasišče.

Celjenje kroničnih ran

Kaj so kronične rane?

Kronične rane so rane, ki se ne glede na velikost ne zacelijo v 8 tednih. Tudi če so zelo majhne, lahko že pomembno vplivajo tako na kvaliteto življenja, kot tudi na funkcionalnost pacienta in njegovo zdravje.

Kronične rane nastanejo zaradi dolgotrajnih okužb, dolgotrajnega vnetja, premajhne prekrvavljenosti kože (predvsem pri diabetičnih razjedah), prevelike poškodovane površine (opekline) itd. Za zdravljenje kroničnih ran obstaja mnogo različnih pripravkov, obližev, krem in obvez, s katerimi se take rane zdravijo. Kljub obilici materialov, ki so danes na trgu, se nekaterim pacientom rane še vedno ne celijo.

Kako lahko matične celice pomagajo

Za rane, pri katerih ne dosežemo želenega učinka s standardnimi metodami, se uporabljajo alografti amnijskih membran (o katerih si več lahko preberete tukaj) in/ali uporaba mezehnimskih matičnih celic, izoliranih iz maščobnega tkiva. Maščobno tkivo vsebuje namreč 1000x več mezenhimskih matičnih celic kot kostni mozeg in predstavlja primeren vir za pridobivanje zadostnega števila celic za zdravljenje. Proces izolacije mezenhimskih matičnih celic iz maščobnega tkiva traja nekoliko več kot eno uro. Zdravnik odvzame 80 ml maščobnega tkiva (malo manj kot en deciliter) ter v okviru istega posega nanese celični pripravek v okolico rane ali na rano.

Celično suspenzijo, imenovano stromalna vaskularna frakcija celic v kateri so tudi matične celice, lahko zdravnik uporabi na dva načina. Prvi način je injiciranje celičnega pripravka v okolico rane, drugi način pa je pridobivanje gela skupaj s PRP in površinski nanos nastalega gela na rano. Za pridobivanje PRP (s trombociti bogata plazma) je potrebno pacientu odvzeti 11 ml krvi. V obeh primerih mezenhimske matične celice umirjajo vnetje, pospešujejo tvorjenje novih žil in spodbujajo okoliško tkivo k regeneraciji. Poleg tega imajo matične celice tudi šibke protibakterijske lastnosti, s čimer še dodatno zmanjšamo možnost okužb.